Szinetár Dóra

MENÜ>>>

Főoldal
Szinetár Dóra
Galéria
Multimédia
Cikkek
Extrák
Aktuális fellépések
Vendégkönyv
Fórum
Itt hirdess!
Buttoncserék
Írj a szerkesztőnek
Részletek a Várandósnaplóból

 

LINKEK>>>

Dóris oldalak
Színésznők oldalai
Színészek oldalai
Közös oldalak
Színházak
Egyéb linkek
Nem musicales oldalak

 
DÓRIS OLDALAK>>>

  

  

 

 

BUTTONOM>> 

Cikkek
Cikkek : "Júlia itthon marad"

"Júlia itthon marad"

  2007.02.14. 15:58

Szinetár Dórában nyoma sincs sztárallűrnek. A színpadon hódító díva és musicalcsillag civilben humorával és kedvességével hódít. Rendhagyó beszélgetésünkben elárulta vonzódását a kelti filozófiák, más kultúrák és tájak iránt, és beavatott a reform-konyhaművészet titkaiba. Mert aki egyik este drámai Shakespeare hősnő, másnap pedig Mozart zaklatott kedvese, két előadás között miért ne lehetne boldog egy kicsit?

Jól hallottam, hogy büszke étteremtulajdonos?
Sajnos, ez így már nem igaz. Bár a barátnőm, Dudás Kata továbbra is vezeti az általa kitalált házhozszállítással működő eredeti céget, a magam részéről hamar vége lett a vendéglátós életenek, pedig nagy lelkesedéssel vágtunk bele az "Angyalok Konyhája Étterem" megszervezésébe pár hónappal ezelőtt. Reformételeket kínáltunk élvezhető és kulinárisan izgalmas formában. Nagyon jó lett volna végigvinni minden ötletünk, de talán nem voltunk rá felkészülve. A barátnőmmel, üzlettársammal olyan helyet szerettünk volna megteremteni az Újlipótváros szívében, amely ízletes reformételeket kínál egy rendkívül laza, kellemes atmoszférában. Ügyeltünk arra, hogy kínálatunkban a hagyományos étkezési formát kedvelők is megtalálják a kedvükre való fogásokat. Egyszerű és tartalmas ételekkel ugyanis csodát lehet varázsolni! Vegyük például a karottalevest vagy a brokkolival töltött palacsintát sült paprikás mártással, és a kihagyhatatlan epres-joghurtos kuszkuszt. Ételeink, italaink elkészítése során kizárólag bio- és reformgazdaságokból származó alapanyagokat, nyersanyagokat használtunk fel. Megfigyeltem, hogy a vegetáriánusok éttermei, kis bisztrói nyugodtabb, tisztességesebb légkört árasztanak. Még sosem csaptak be egyetlen ilyen helyen sem, nem véletlen talán, hogy ezek a helyek nem dübörögnek. Szinte nem ismerek olyan reform- vagy vegetáriánus vendéglőt, aki nyerészkedni akarna a vendégein. Talán épp a keleti vallások vendégtiszteletével függ ez össze. Azon is sokat gondolkodtam, hogy mi, húsevők - mert hiszen húst én is fogyasztok, ha csak ritkán is- gyűjtögetőbbek, harácsolóbbak vagyunk. Ezzel szemben a növényevők, a reforméletmód képviselői és művelői számomra inkább a be- és elfogadó, a szemlélődő életfelfogást képviselik. Így működnek az éttermeik is. A mi konyhánkban volt húsétel és a szakácsaink is húsevők voltak, mert úgy gondoltuk, nem zárhatjuk ki a húskedvelőket.

Bíztatóan hangzik. Mi szegte mégis kedvüket?
A kemény realitások. Először tökéletesíteni kellett volna az üzleti filozófiát és a kivitelezést. Sokszor például minden igyekezetünk ellenére túl sokat kellett várni az ételre. Arról nem beszélve, hogy adósságkupaccal kaptuk meg a céget, egy gentlemannek nem nevezhető úrtól. Továbbá nemcsak üzletvezetőt nem találtunk a vállalkozáshoz, de nekem is választanom kellett volna a színházi és a gasztronómiai szerelem között. A színház gyerekkorom óta megadja életem kereteit. Hamar rájöttem, hogy már a választás szó is képtelenül hangzik ebben az esetben. A színházat nem lehet egy kicsit csinálni, ott kell lenni egész szívvel.

Ennyire nehéz állandó készenlétben lenni? 
Évad végén, nyáron döbbenek rá, hogy milyen lenne színház nélkül az élet. Ám rövid időn belül máris visszazökkent a szeptember, és újra ott találom magam a színpadon, ebben az édes rabszolgaságban.  

Egy musicalszínész számára a művészi megformálás nagy fizikai erőpróbát is jelent. Mennyire vigyáz magára?  
Szeretek főzni, és minden érdekel, ami finom. A bioboltok lelkes látogatója vagyok, igazi gourmand. Önkínzó sosem voltam, csak azt eszem meg, ami jólesik. Az időnkénti tisztítókúrák pedig visszabillentik a belső egyensúlyomat. A reformtáplálkozás az egyetlen fegyverem, és az általános jó közérzetemért is megteszek mindent. Talán sokaknak megdöbbentően hangzik, de az éttermet is úgy terveztük,  hogy testet-lelket megtisztító menükkel egy legyet üthetünk két csapásra. A kímélő ételekkel egyrészt a közérzetünk javul, jótékony mellékhatásként pedig a fölös kilóktól szabadulunk meg. A testsúlyproblémák - az orvosi esetektől eltekintve - nagyrészt pszichés okokra vezethetők vissza. Nyaranként én is idegi alapon hízok. Valamelyik kolléganőm mondta a minap, hogy ha nem színésznő lenne, biztosan nem a tonhal saláta lenne a kedvence. Úgyhogy siker ide, hírnév oda, letesszük a magunk kis áldozatát Tháliának.  

Az életrajzát böngészve meglepődve láttam, hogy a Táncművészeti Főiskolán diplomázott. Hogy került egy musical színésznő a mozgásművészethez? Vagy épp fordítva történt?  
Olyan sokszínű a művészeti műfajok világa, nem áthidalhatatlan a távolság a próza, tánc, zene között. Néptánc szakon végeztem a főiskolán. Három éves koromtól tizennyolcig szó szerint végigtáncoltam a gyermekkoromat. Jártam művészi tormára, jazzbalettra, néptáncra. Budapest valamennyi tánciskolájában, táncművészeti előadásán megfordultam. A nézőtérről csodáltam a nagy koreográfusokat, kurzusokat látogattam, lestem a nagyoktól. Egyszóval nem volt perc, amit nem a mozgás töltött ki. Mostanában meglepődve tapasztalom, hogy egyre távolodik az az idő, amikor még aktívan sportoltam. Évekig remekül megéltem a "sportpályafutásomból". Talán elfogyott a munícióm, jógázni mégis nagyon szeretnék.   

A keleties szemlélet miatt? 
Egyrészt megfogott a filozófiája, másrészt ha lehet, kerülöm a tömeget a magánéletemben. Estéről estére körbevesznek a színházban, így talán megbocsátható, hogy a szabadidőmben egy kicsit visszahúzódnék.

Úgy tűnik, a bulvár, különösen tavalyi esküvője óta a "nyomában" van. Lehet kezelni ezt a kéretlen figyelmet?
Nos, ez egy nehéz kérdés, de el kell fogadni, hogy a szakmámmal jár. Veszélyességi pótlékot nem igényelhetek csak azért, mert ismert vagyok. Sokakkal ellentétben úgy érzem, ha az életünk napsugarasabb eseményeit megosztjuk a nagyközönséggel, nincs jogunk visszautasítani ezt a figyelmet, ha mondjuk rosszabbul mennek a dolgaink. A Jászai Mari-díjjal elismertek és megtiszteltek. Tartozom annyival a szakmának és a közönségnek, hogy igyekszem méltósággal kezelni a hírnévvel járó kötelezettségeket. Persze rendkívül nehéz higgadtnak maradni, ha a véleményemmel homlokegyenest ellenkező cikket látok viszont a lapokban, noha az újságírókkal előre egyeztettük a tartalmat. De ugyanez érvényes a főcímekre is, néha én lepődöm meg a legjobban, mi minden történt - tudtunk kívül - a házunk táján. A férjem, Bereczki Zoltán szintén szakmabeli, kollégám az Budapesti Operett Színházban. Nagy szerencsém van vele ebben is, hiszen a párom remekül kezeli a sajtót, és abszolút interaktív a kapcsolata a rajongóival.
(A teljes cikk a Punch Magazin 2006/2. számában olvasható.)

Szederkényi Éva  

 
Szinetár Dóra
 
 
CHAT>>> 
 
 

Látogatottság
Indulás: 2004-06-04
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!